lauantai 30. syyskuuta 2017

Syksyn must have -asuste: villasukat

Olen henkeen ja vereen villasukkaihmisiä. Pidän villasukkia ihan ympärivuoden, mutta kyllä syksyn tulon huomaa viimeistään siitä, ettei paljain jaloin enää tarkene, vaan villasukat on pakko ottaa päivittäiseen käyttöön.


Villasukkia minulla on paljon erilaisia; pitkiä, lyhyitä, tummia, kirjavia, ohuita, paksuja jne. Joka tilanteeseen jotain. Ja uusia tulee tehtyä tasaisesti lisää. Mieluiten puen villasukat suoraan ihoa vasten, ilman välisukkia. 


Viimeeksi tein nämä sukat Adlibriksen Socki langasta. Lanka on minulle uusi tuttavuus. Vaikka enemmin tuleekin neulottua ohuempia sukkalankoja nykyisin, niin tykkäsin kyllä tästä langasta. Näihin sukkiin tein varteen kierrejoustinneuletta. Pieni kiva yksityiskohta. Ja tällä varresta saa varsin napakan. Kierrejoustinneule sopisi varmasti hyvin myös polvisukan resoriksi.


Tässä vielä miten olen nämä sukat tehnyt:
Puikot: 3,25 (käytän pieniä puikkoja, koska neulon luonnostani aika löysää)
Koko: noin 37/38
Luo 48 silmukkaa. Neulo varsi kierrejoustoneuletta.
Kierrejoustoneuletta neulotaan seuraavasti:
1. rivi: 1 s nurin, 2 s oikein. Toista koko kerros
2. rivi: 1 s nurin, nosta 1 silmukka neulomatta oikealta puikolta vasemmalle, neule seuraava silmukka oikein ensi etureunasta ja sitten takareunasta, vedä nostettu silmukka näiden kahden silmukan yli. Toista koko kerros.
Toista näitä kahta riviä niin pitkään kunnes sukan varsi on haluamasi pituinen. Minun sukissa varsi on 14 cm. Huom! Jos teet pitkän varren, voi varresta tulla liian ahdas, jos et aloita suuremmalla silmukka määrällä, sillä kierrojoustinneule on varsin napakkaa.
Neulo kantapää.
Itse tein sen näin: Neulo puikkojen 4 ja 1 silmukat samalla puikolle (yhteensä 24 silmukkaa). Muut silmukat jäävät odottamaan. Käännä työ, nosta rivin 1. silmukka neulomatta ja neulo muut silmukat nurin. Käännä työ, nosta rivin 1. silmukka neulomatta. Neulo 1 s, nosta 1 s neulomatta, toista näitä kahta kerroksen loppuun. Neulo näitä kahta kerrosta yhteensä 12 kertaa, eli 24 kerrosta.
Neulo kerros nurjaa. Jatka oikealla puolella vahvennettua neuletta (1 s oikein, 1 nostetaan neulomatta). Neulo vahvennettua neuletta, kunnes toisessa reunassa on jäljellä 9 s. Tee ylivetokavennus. Käännä työ, nosta 1. s neulomatta, neulo 6 s nurin ja seuraavat 2 s. nurin yhteen. Käännä työ. Nosta 1.s neulomatta. Neulo kunnes jäljellä 8 s, tee ylivetokavennus. Sivulla olevat silmukat vähenevät näin koko ajan ja keskiryhmän silmukoiden määrä pysyy samana ( 8 s.). Kun sivusilmukat loppuvat voit jakaa loput silmukat 2 puikoille, eli 4s kummallekin puikolle. 
Poimi puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 13 s (viimeinen silmukka kannattaa poimia kantalapun 2. puikon välistä). Neulo poimitut silmukat kiertäen oikein. Neulo 2. ja 3. puikon silmukat oikein. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 13 silmukkaa ja neulo nämä silmukat kiertäen oikein sekä oikein kantalapun viimeiset 4 s. 
Nyt työssä on 58 s. Neulo sileää oikeaa neuletta. Neulo 1. puikon lopussa 3.viimeinen ja 2. viimeinen silmukka oikein yhteen, viimeinen silmukka oikein. Neulo 4. puikon 2. ja 3 silmukka ylivetäen oikein yhteen. Neulo 1 kerros ilman kavennuksia. Neulo 1 kerros kavennuksilla. Tee kaksi kerrosta ilman kavennuksia. Neulo 1 kerros kavennuksilla. Neulo 3 kerrosta ilman kavennuksia jne. Jatka näin kunnoes kaikilla puikoilla on 12 silmukkaa.
Neulo sileää neuletta, kunnes pohjan pituus on noin 15 cm (tai pikkuvarvas peittyy).
Neulo 1. sekä 3. puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 s oikein. Neulo 2. ja 4, puikon alussa 1 s oikein ja tee seuraavaksi ylivetokavennus. Tee kavennukset joka toisella kerroksella, kunnes jokaisella puikolla on jäljellä 6 silmukkaa. Sen jälkeen tee kavenukset joka kerroksella. Kun jäljellä on yhteensä 8 silmukkaa, katkaise lanka ja vedä se silmukoinen läpi. Päättele lankat.


Minun sukkiin kului lankaa 105 grammaa, eli ihan ei yksi kerä riitä. Jos haluat saada sukat 100 gramman kerästä, kannattaa varsi jättää hieman lyhyemmäksi. 


Tämä kirjoitus kuuluu blogisisartet -yhteisön Tervetuloa syksy -teemapostausten sarjaan. Kaikki sarjan kirjoitukset löydät täältä. Eilen vuorossa oli Kivempi -blogi aiheella 5 ihanaa elokuvaa syksyyn ja huomenna jatkaa Äidin kasvatusopas syksyisillä asuilla. Kannattaa käydy kurkkimassa muidenkin sisarten kirjoittamia teemapostauksissa, joukossa löytyy aiheita laidasta laitaan. Aurinkoista ja energistä syksyä kaikille!

18 kommenttia:

 1. Voi miten kauniita sukkia! Itsehän en osaa neuloa, joten tätä taitoa ihailen suunnattomasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ei se neulominen loppujen lopuksi niin vaikeaa ole ja nykyisin on paljon erilaisia kursseja ja neuletapaamisia, jos oppia haluaa niin niistä varmasti saa hyvin apua,

   Poista
 2. Hyvältä näyttävät! Olisikohan nyt jo minun aika opetella se kantapään teko, yli 15 vuotta olen sitä vältellyt varsin onnistuneesti :D Täytyykin käydä laittamassa samantien villasukat jalkaan kun varpaita paleltaa metsäretken jälkeen! Ihanaa lokakuun alkua ja syysmieltä sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Erilaisia kantapäitäkin on niin paljon, että huh! Mikähän mahtaisi olla helpoin?

   Poista
 3. Ihania villasukkia! Varsinkin nuo pitkät kirjoneulesukat. Niissä onkin ollut tekemistä. Mä käytän myös villasukkia ympäri vuoden, mutta kovin haastavia malleja en ole vielä ainakaan tehnyt. Ihan perussukilla mennään. Onneksi ne lämmittää ihan yhtä paljon :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perussukat on parhaita <3 kirjoneule oli miusta pitkään tosi työlästä, mutta muutama vuosi sitten jokin muuttui ja nykyisin kirjoneuleen teko on varsin mukavaa.

   Poista
 4. Aivan ihania! Juuri tänään pohdin että tarvitsisin lisää villasukkia!

  VastaaPoista
 5. Kauniit sukat. Aiheen vierestä, kuulin vähän aikaa sitten kumisaappaista, jotka ovat läpinäkyvää muovia, sieltä nämä kauniit villasukat näkyisivät läpi. Harmi vain, että kumisaappaiden koko loppuu 41, eikä minulle löytynyt kokoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olenkin niitä saappaita nähnyt, mutta onpa harmillista jos niissä koot loppuu jo varsin pieneen.

   Poista
 6. Kauniit! Varsinkin tuo kierrejoustinneule näyttää upealta - mun pitäisikin myös kokeilla viimein sitä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos,tuo on mukavaa tehdä. Tulee vähän jotain pientä juttua siihen ihan perussukkaan.

   Poista
 7. Kauniita Villasukkia!
  Olisi kiva kun osaisi neuloa sukkia, mutta onneksi äitini osaa sen taidon. Välillä ostan myös paikallisesta käsityömyymälästä sukkia kun haluan jotain erikoisempaa.
  Kivaa lokakuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Heh, miun äiti ei neulo, lienekö siksi olen itse alkanut neulomaan :) vaan kyllä miekin aina silloin tällöin ostan muiden tekemiä sukkia, kun ne vaan on niin kauniita.

   Poista
 8. Ihania sukkia olet tehnyt. Minä olen meidän suvun sukittaja. Mummoni teki aina lapsenlapsilleen villasukat joululahjaksi, minä olen jatkanut perinnettä suvun jäsenille, vaikka nyt on alkanut ilmetä, että monilla on villasukkakiintiöt täynnä. On pitänyt siirtyä tekemään muita neuleita sitten... Tuota kierrejoustinneuletta voisikin kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onneks ne villasukat on kuluvaa, niin kyllä jollain aikavälillä aina uusia tarvii ja pienemmät lapset varsin useinkin. Tuo kierrejoustinneule vois käydä kivasti myös lapasten varteen.

   Poista
 9. Hienoja sukkia! Mullakin on aina kotona villasukat jalassa. Tosin oon itse aika laiska tekemään uusia itselleni, jotenkin aina iskee "toisen sukan syndrooma" ja innostun aloittamaan jotakin massiivisempia ikuisuusprojekteja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tunnistan tuon toisen sukan syndrooman hyvin vahvasti... Voin myöntää että kaapeista löytyy useampikin yksittäinen sukka, joka vielä odottaa sitä että kaveri neulottaisiin, ongelma vaan tahtoo olla että usein pääsee unohtumaan millä mallilla ja puikoilla se ensimmäinen olikaan neulottu.

   Poista

Kiitos! Kommentit ilahduttavat minua suuresti.